Το τείχος του Βερολίνου

Ακούμε τόσο συχνά για την πτώση του τείχους του Βερολίνου που οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα τον λόγο της ανέγερσής του.

 

Οι αποφάσεις του Πότσνταμ

Για το μεταπολεμικό μέλλον της Γερμανίας υπήρχαν οι αποφάσεις του Πότσνταμ που πάρθηκαν από τις Δυνάμεις του αντιχιτλερικού συνασπισμού (ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία), προέβλεπαν την κατοχή της ηττημένης Γερμανίας απ' αυτές τις Δυνάμεις, με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου γερμανικού κράτους, αποστρατιωτικοποιημένου, αποναζιστικοποιημένου, δημοκρατικά οργανωμένου και απ' αυτή την άποψη ο γερμανικός λαός, θύμα και αυτός του χιτλερισμού και του πολέμου, να καθοδηγηθεί στη δράση για τη συγκρότηση αυτού του κράτους

Και αν για τους κομμουνιστές και πολλούς άλλους αντιφασίστες επιδιωκόταν η εφαρμογή της Συμφωνίας του Πότσνταμ, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είχαν διαφορετικούς σκοπούς.

Οικονομικός αποκλεισμός

Η καθυστερημένη ανατολική περιοχή της προπολεμικής Γερμανίας ήταν πολύπλευρα εξαρτημένη σε πρώτες ύλες, καύσιμα και βιομηχανικό εξοπλισμό από την ΟΔΓ.

Το Φλεβάρη του 1950, η ΟΔΓ σταμάτησε να παραχωρεί στη ΓΛΔ ατσάλι, καύσιμα, πρώτες ύλες κ.ά. Το 1951, οι εξαγωγές της ΟΔΓ προς τη ΓΛΔ κάλυπταν μόλις το 6% των εισαγωγών της ΓΛΔ. Τον ίδιο καιρό δυνάμωσαν και τα σαμποτάζ από ένοπλες συμμορίες, που έκαιγαν σοδειές, κατέστρεφαν μηχανές, οργάνωναν ανοιχτές τρομοκρατικές πράξεις

Επαναστρατικωποιηση της ΟΔΓ.

Η κύρια προσπάθεια των μονοπωλιακών δυνάμεων της ΟΔΓ και των ΗΠΑ στρεφόταν στην επιτάχυνση της επαναστρατιωτικοποίησης της ΟΔΓ και την επιθετική της προετοιμασία κατά των σοσιαλιστικών χωρών, με πρώτο στόχο τη ΓΛΔ.

Με την παρότρυνση των ΗΠΑ και τη συγκατάθεση των υπόλοιπων Ευρωπαίων εταίρων, έγινε το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αποφασίστηκε η δημιουργία στρατιωτικών δυνάμεων, ισχύος 150.000 αντρών, όπως ζήτησε ο καγκελάριος της ΟΔΓ.

Οι ΗΠΑ δυνάμωσαν τον εφοδιασμό της ΟΔΓ με πολεμικό υλικό και εξοπλισμούς. Αρχισαν να τοποθετούν βάσεις και μέσα εκτόξευσης ατομικών όπλων, με κατεύθυνση την Ανατολή. Η κυβέρνηση της ΟΔΓ, με τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου της, τροποποίησε το Σύνταγμα σ' ό,τι αφορά τους ατομικούς εξοπλισμούς και, με αυτόν τον τρόπο, τους επικύρωσε συνταγματικά. Στις ανώτερες θέσεις στο στρατό τοποθετούνταν πρώην στρατηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί της ναζιστικής Βέρμαχτ!

Καπιταλιστικά Υπολείμματα

Το 1950 υπήρχαν 17.500 καπιταλιστικές βιομηχανικές επιχειρήσεις που παρήγαγαν περίπου το 25% του ακαθάριστου βιομηχανικού προϊόντος. Ένα μέρος του καπιταλιστικού τομέα συνεχίζει να υπάρχει και μετά την επαναστατική ανατροπή της αστικής εξουσίας . Υπήρχαν κοινωνικά στρώματα που ήθελαν την επαναφορά των καπιταλιστικών σχέσεων. Ταυτόχρονα, ένα μέρος από τους μικρούς εμπορευματοπαραγωγούς και άλλους εκπροσώπους των μεσαίων στρωμάτων δε συμπαθούσε την εργατοαγροτική εξουσία και με μια ιμπεριαλιστική πίεση θα μπορούσε να επηρεαστεί απ' αυτήν.

Ετσι, οργανώνονταν παράνομες αντεπαναστατικές ομάδες, οι οποίες είχαν αποκτήσει και δεσμούς με τα ιμπεριαλιστικά κατασκοπευτικά κέντρα του Δυτικού Βερολίνου. Οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες καθοδηγούνταν από πρώην φασιστικά στελέχη.

Η απειλή μεγαλώνει

Στις αρχές Αυγούστουτου 1961 , οι δυνάμεις του NATO στην Κεντρική Ευρώπη τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Τα αμερικανικά τανκς έκαναν προκλητικά την εμφάνισή τους στο έδαφος της ΓΛΔ. Διέσχισαν την Πύλη του Βραδεμβούργου, όπου κυμάτιζε η σημαία της ΓΛΔ, και κατευθύνονταν προς το κέντρο του Βερολίνου. Η πρόκληση αποφεύχθηκε, χάρη στην υπεράσπιση από τους εργατικούς φρουρούς της πρωτεύουσας της ΓΛΔ, που έφραξαν το δρόμο στον επιδρομέα. Οι ερπύστριες των τανκς των ΗΠΑ και του NATO σταμάτησαν, αλλά η απειλή συνέχιζε να υπάρχει. Επιβαλλόταν η διασφάλιση των συνόρων.

Η ανέγερση του τείχους

Τη νύχτα της 12-13 Αυγούστου έκλεισαν τα ανοιχτά σύνορα με το Δυτικό Βερολίνο και την ΟΔΓ. Ετσι μετά και τη δεύτερη ιμπεριαλιστική επέμβαση, η εργατοαγροτική εξουσία στη ΓΛΔ αναγκάστηκε, για την υπεράσπισή της από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, να σηκώσει το «Τείχος του Βερολίνου». Η οργανωμένη αυτή ενέργεια διασφάλισης των συνόρων άφησε έκπληκτους τους επιτελικούς κύκλους των ΗΠΑ, της ΟΔΓ και των άλλων κρατών - μελών του NATO. Οι ιμπεριαλιστές ΟΔΓ, που σχεδίαζαν την προσάρτηση της ΓΛΔ με μια «παρέλαση νίκης» στη λεωφόρο «Ούντερ ντερ Λίντεν», απέτυχαν για άλλη μια φορά. Τα μέτρα της 13/8/1961 ήταν αναγκαία και υποχρεωτικά για την αναχαίτιση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΟΔΓ και των άλλων κρατών του NATO.

Το κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα άρθρου του Ριζοσπάστη.

6 σχολίασαν:

Ανώνυμος είπε...

Χαραυγή – 4 Νοεμβρίου 2009

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα μεταβεί στη Γερμανία την ερχόμενη Δευτέρα για τις εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο επανένωσης της Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Ο Στ. Στεφάνου είπε ότι προχθές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ, δεν καθορίστηκε συνάντηση για την ερχόμενη Δευτέρα. «Αυτό το έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μπορεί να μεταβεί στη Γερμανία στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για την επανένωση της Γερμανίας και του Βερολίνου», είπε. Πρόσθεσε ότι στις 11 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα βρίσκεται στο Λονδίνο για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. Ερωτηθείς γιατί ο Πρόεδρος Χριστόφιας άλλαξε γνώμη όσον αφορά τη μετάβασή του στη Γερμανία, ο Στ. Στεφάνου είπε ότι «είχαμε πει ότι έχει ένα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα ο Πρόεδρος, που όντως υπάρχει, έχοντας υπόψη και τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, στο φόντο και της προσπάθειας που καταβάλλει η Τουρκία να πει ότι είναι η ε/κ πλευρά που κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις, γιατί θέλει το θέμα των διαπραγματεύσεων η ε/κ πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία, να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό άσκησης πίεσης στην Τουρκία ενόψει του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Θέλαμε εμείς, λοιπόν, να συζητήσουμε ότι δεν θα γίνει συνάντηση τη Δευτέρα, για να μπορεί και ο Πρόεδρος να ανακοινώσει ότι θα πάει στη Γερμανία», πρόσθεσε.

πανος φιδης είπε...

Πολυ ωραιο αφιερωμα.
Θα το χρησιμοποιησω σαν βαση για το νεο μου βιντεο

a xiotis είπε...

Συγνώμη ρε φίλε αυτά που γράφεις τα πιστεύεις ;
Και η μαμά Μόσχα τι ρόλο έπαιζε.
Που βρέθηκε ΚΚ στη Αν. Γερμανία μετά τον πόλεμο.
Αυτός ο «σοσιαλισμός» ήταν εισαγόμενος.
O λαός της Αν Γερμανίας ούτε ψήφισε ούτε επανάσταση έκανε.
Τέλος δανείζομαι την αρχή από το κείμενο του ριζοσπάστη για την συνθήκη του Πότσναμ

«Για το μεταπολεμικό μέλλον της Γερμανίας υπήρχαν οι αποφάσεις του Πότσνταμ που πάρθηκαν από τις Δυνάμεις του αντιχιτλερικού συνασπισμού (ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία), προέβλεπαν την κατοχή της ηττημένης Γερμανίας απ' αυτές τις Δυνάμεις, με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου γερμανικού κράτους,»

Το τείχος ένωνε η διαιρούσε αυτό το λαό ;

CommiS είπε...

Η Σοβιετική Ένωση ήθελε την επανένωση. Αλλά όταν οι σύμμαχοι δε τηρούσαν την συμφωνία και απο τη στιγμη που η Δυτικη Γερμανία εβγαλε αυθαίρετα δικο της νόμισμα και αρχισε να επανεξοπλίζεται (με τη βοήθεια των συμάχων βέβαια) τότε η ΛΔΓ έπρεπε να πάρει τα μέτρα της. Ο καπιταλιστικός κόσμος θεωρούσε τα σύνορα της ΛΔΓ ως τα κατάλληλα για πιθανή εισβολή προς την ανατολή.

a xioti είπε...

1) Το τείχος χτίστηκε στο Βερολίνο και όχι στα σύνορα.
2) Με το τείχος θα αντιμετωπίσεις τα τανκ και τους πυραύλους
http://aristerastiblogosfera.blogspot.com/2009/11/blog-post_5559.html

CommiS είπε...

Το Βερολινο βρίσκεται πάνω στα σύνορα , είναι αλλωστε και πρωτεύουσα της ΛΔΓ, το τείχος χτιστηκε στη συνοριακή γραμή. Το τείχος ήταν ένα μέσο άμυνας και στα τανκ (τα οποία ήταν και η αφορμή για την ανέγερση) αλλά και στις αντεπαναστατικες ομάδες.

Δημοσίευση σχολίου

 

Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
.