Το Σύμφωνο Μολότοφ Ρίμπεντροπ

Το Σύμφωνο Μόλοτοφ-Ρίμπετροπ ήταν μια συμφωνία μη επίθεσης ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τη Γερμανία. Ήταν το μοναδικό μέσο αυτοάμυνας της ΕΣΣΔ στις συγκεκριμένες συνθήκες.

  • Οι συνθήκες πριν την υπογραφή του συμφώνου.

Το 1927 η Αγγλία διακόπτει της διπλωματικές της σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση. Το 1931 η Ιαπωνία είχε ήδη εισβάλει στην βόρεια Κίνα κοντά στα σοβιετικά σύνορα. Το 1935 η φασιστική Ιταλία καταλαμβάνει την Αιθιοπία. Το 1936 Γερμανία και Ιταλία στέλνουν επίλεκτα στρατεύματα ενώ η Γαλλία και η Αγγλία κρατούν ουδέτερη στάση. Το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς Ιαπωνία και Γερμανία συνάπτουν το Σύμφωνο Αντικομιτέρν στο οποίο μπαίνει λίγο αργότερα και η Ιταλία. Στις 11 Μάρτη του 1938 η Γερμανία εισβάλει στην Αυστρία . Τον Μάη γερμανικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα τσεχοσλοβακικά σύνορα και στις 15 Μάρτη του 1939 καταλαμβάνουν τη Πράγα. Μια ευδομάδα αργότερα καταλαμβάνουν και το λιθουανικό λιμάνι της Κλαϊπέντα. Τον Μάη του ‘39 η Ιαπωνία εισβάλει στη Μογγολία η οποία είχε υπογράψει με την ΕΣΣΔ σύμφωνο στρατιωτικής υποστήριξης με αποτέλεσμα τα σοβιετικά στρατεύματα να αποθήσουν τους Ιάπωνες ως τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Την επόμενη κίολας μέρα όμως η Γερμανία εισβάλει στην Πολωνία.

  • Η Συμφωνία του Μονάχου

Ένα χρόνο πριν , τον Σεπτέμβρη του 1938 και ενώ η ΕΣΣΔ έκανε μεγάλες προσπάθειες για κοινό αντιφασιστικό μέτωπο με την Αγγλία και την Γαλλία, οι δύο αυτές χώρες συνέρχονται με την Γερμανία και την Ιταλία στο Μόναχο χωρίς να καλέσουν την ΕΣΣΔ και την Τσεχοσλοβακία. Εκεί παραχωρούν στον Χίτλερ μέρος της Τσεχοσλοβακίας εκφράζουν την επιθυμία τους “να μην εμπλακούν ποτέ ξανα σε πόλεμο η μία εναντίον της άλλης”. Αλήθεια, γιατί το σύμφωνο ανάμεσα στις “δημοκρατικές” ιμπεριαλιστικές δυναμεις και τη φασιστική Γερμανία δεν είναι τόσο γνωστό στη ιστορία και δε γίνεται κουβέντα γι’ αυτό;

  • Προσπάθειες της ΕΣΣΔ για αντιφασιστική συμμαχία

Η Σοβιετική Ένωση το Μάρτη του 1939 αρχίζει διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία αντιφασιστικής συμμαχίας αλλά η Γαλλία και η Αγγλία δεν προβαίνουν σε καμία δράση. Τελικά τον Αύγουστο έχοντας ήδη συνάψει συμφωνίες με την φασιστική Γερμανία οι δύο χώρες στέλνουν απεσταλμένους που όμως δεν είχαν καμία εξουσιοδότηση να υπογράψουν συμφωνία!

  • Το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη επίθεσης

Στις 20 Αυγούστου 1939 ο Χίτλερ προτείνει στη Σοβιετική Ένωση ένα σύμφωνο μη επίθεσης. Η Σοβιετική Ένωση τρεις μέρες μετά υπογράφει το σύμφωνο. Το υπέγραψε γνωρίζοντας οτι αργά ή γρήγορα η Γερμανία θα επιτεθόταν κατά της ΕΣΣΔ. Απέτρεψε όμως την επίθεση από δυο μεριές. Γερμανία από δυτικά και Ιαπωνία στη Σιβηρία. Μετέφερε τη γραμή άμυνας απο 150 ως 300 χιλιόμετρα. Η Σοβιετική Ένωση κέρδισε 21 μήνες ειρήνης ώστε να ενισχύσει την άμυνα της.

2 σχολίασαν:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά είναι απολύτως τεκμηριωμένα! Δες όμως ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα σχόλια στη ανάρτηση του ANTIWEB LOG περί Ουγγαρίας και θα καταλάβεις τι άγνοια δέρνει τον κόσμο….

admin είπε...

επανήλθαμε στην ενημέρωση http://intersolidarity.blogspot.com/

συντροφικά

Δημοσίευση σχολίου

 

Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
.