Διακοπές φέτος ;;;

Οι πανελλήνιες άρα και το σχολείο τέλειωσαν. Έγραψε δεν έγραψε καλά ένας μαθητής έχει το δικαίωμα επιτέλους να ξεκουραστεί μετά από προσπάθεια ενός ολόκληρου χρόνου. Πολλοί μαθητές λοιπόν σκέφτονται αυτή τη περίοδο να πάνε διακοπές μαζί με τη παρέα τους. Πόσες είναι όμως οι οικογένειες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτή την ανάγκη (όχι πολυτέλεια) για τα παιδιά τους ;

Υπάρχουν κάποιοι τυχεροί που δικαιούνται εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού και το κόστος θα είναι πιο μικρό αλλά εξίσου σημαντικό. Αυτοί όμως που δεν έχουν καθόλου τους είναι αδύνατο να ακολουθήσουν την παρέα και μένουν πίσω.

Οι μισοί Έλληνες φέτος δε θα πάνε διακοπές. Για τους άλλους μισούς το κόστος θα είναι δυσβάστακτο. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του Ριζοσπάστη με περσινές τιμές:

    Μια τετραμελής οικογένεια, για να ταξιδέψει στην Πάρο, οικονομική θέση και με ΙΧ, θέλει 390 ευρώ. Ένα τετράκλινο δωμάτιο (γ' κατηγορίας) κοστίζει κατά μέσον όρο 80 ευρώ. Τα καθημερινά έξοδα για φαγητό, μετακινήσεις κλπ., με συντηρητικούς υπολογισμούς είναι τουλάχιστον 120 ευρώ. Για μια βδομάδα διακοπές η οικογένεια χρειάζεται συνολικά 1.790 ευρώ!

Βάζω το παράδειγμα της Πάρου γιατί αυτός θα είναι ο προορισμός μας σε λίγες μέρες , φέτος είμαι από τους τυχερούς του χρόνου όμως ποιος ξέρει.

Το ιδανικό μέρος βεβαία για την ικανοποίηση της ανάγκης των διακοπών ήταν η ΕΣΣΔ. Εκεί εκτός από τις κανονικές μέρες άδειας το χρόνο, δίνονταν επιπλέον μέρες άδειας σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού φτάνοντας έως και τις 48 εργάσιμες μέρες. Η κάλυψη του κόστους, που είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα , στην ΕΣΣΔ καλυπτόταν κατά 70% από το κράτος άλλωστε υπολογίζεται ότι στην ΕΣΣΔ 24 μέρες διακοπών κόστιζαν περίπου 20 με 25% ενός μηνιάτικου τις δεκαετίες ’70 και ’80! Επιπλέον υπήρχε ειδική μέριμνα για παιδιά, νέους και φοιτητές.

(Για τις διακοπές πολύ χρήσιμο είναι το αφιέρωμα του Οδηγητή ΕΔΩ.)

Είναι λοιπόν λογικό όταν κυριαρχεί το κέρδος , οι ανάγκες των ανθρώπων ,οι διακοπές πχ ,να μην υπολογίζονται και να γίνονται κι αυτές αντικείμενο αγοραπωλησίας.

0 σχολίασαν:

Δημοσίευση σχολίου

 

Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
.